BuylBergh

 

Centrum voor ontspanning

en herbronning 

 

Met de fiets over oude spoorlijnen in de Eifel.

De Eifel is vooral bekend voor zijn vulkanen, bergen, voor haar bronnen en zeker ook voor de prachtige wandelingen in uitgestrekte wouden. Maar fietsen in de Eifel? Nee, dan denkt iedereen direct aan zweten en puffen met stijgingspercentages van meer dan 10% . We kunnen jullie echter geruststellen: Fietsen in de Eifel was nog nooit zo leuk als vandaag.

Het geheim: de oude spoorwegbeddingen! Met één groot voordeel, een maximaal stijgingspercentage van 2,5%, met een gewone fiets dus goed te doen.
Nog belangrijk is dat je overwegend op autovrije paden te midden van de prachtige natuur fietst.

Haus Buylbergh is gelegen op 800m van de Enztal Radweg tussen Pronsfeld  en Neuerburg. Op deze route passeer je het oude Bierbachviadukt, de Eifel Zoo, de Neuerburger Tunnel en in Neuerburg zelf kan je de grootste burcht van de “ Sud-Eifel” bezoeken. 
In Pronsfeld kan je dan doorsteken naar de Prümtal Radweg tussen Prüm en Waxweiler of naar de Vennbahn Radweg tussen Prüm en Sankt Vith in België.

Een totaal van 162 km fietsplezier op een “wandelafstand “ van onze deur.
Dit netwerk van spoorwegbeddingen is over gans de Eifel uitgebouwd.  Indien je een half uurtje met de auto wil rijden, zijn de routes tussen Gerolstein en Kyllburg en Gerolstein en Kronenburg ook goed te bereiken.

Manderscheid

Een historisch pareltje in de Eifel

(± 55 min rijden)


Manderscheid ligt op een 380 meter hoogte. Van hier kijk je op het dal waar de Lieser stroomt. Lager in het dorp liggen twee burchten die vermoedelijk stammen uit de twaalfde eeuw. De bovenburcht was ‘Triers’ grondgebied, de grote benedenburcht behoorde tot Luxemburg. Voor het mooiste uitzicht moet je op de begraafplaats zijn.

De rivier zorgt als scheidingsgrens tussen beide kastelen. De oude bouwwerken tussen de dichtbeboste omgeving zorgen voor spectaculair mooi foto’s.  De kastelen waren van twee keurvorsten die elkaar hier bestreden.

Ieder jaar, tijdens het laatste weekend van augustus, vindt er in Manderscheid een historisch burchtfeest plaats. Dan zijn er allerlei evenementen gepland in beide kastelen en op de weilanden in de nabije omgeving.

De bovenburcht is op een vlakke rots gebouwd en was oorspronkelijk omgeven door een driehoekvormige muur. Dit kasteel had een woontoren met vijf verdiepingen.

De benedenburcht is op een rots in het dal van de rivier ‘de Lieser’ gebouwd. De Lieser stroomde langs drie kanten rond de rots en de burcht. Dit was ideaal om de totale blokkade van de toegangswegen mogelijk te maken.

Tijdens verschillende oorlogen en bezettingen zijn de beide burchten zwaar beschadigd geworden. Tijdens de laatste grote verwoesting in 1648 was de bovenburcht niet meer bewoonbaar. Deze verwoesting  was vermoedelijk aangericht door Franse troepen.

In 1921 heeft de gemeente Manderscheid deze burcht gekocht om verder verval tegen te gaan. De woontoren van deze burcht is vrij toegankelijk en biedt een prachtig uitzicht op de benedenburcht en het stadje Manderscheid.

Uiteindelijk is de benedenburcht ook door Franse troepen, maar dan 110 jaar later, zodanig vernield dat deze ook onbewoonbaar was. Deze burcht is sinds 1899 in het bezit van de Eifelverein en is tegen betaling te bezichtigen.

Lunchpakket bij daguitstap

 

Plan je een daguitstap en heb je graag een lunchpakket mee, dan voorzien wij deze graag tegen een kleine meerprijs van 15€.

Inhoud:

 • vers bereide biologische lunch
 • fruit
 • gezond snackje
 • drankje naar keuze

De kopermijn van Stolzembourg

Een geologisch hergewaardeerde site

(± 25 min rijden)


Op 1,5 km van Stolzenbourg bevinden zich de resten van een vijfhonderd jaar oude kopermijn. In de loop der eeuwen hebben deze mijnen, rijk aan koper vele mensen aangetrokken, in een dorp dat toch ver afgelegen is van de grote industriële regio’s. Rond 1856, 1887, 1901 en 1938 was de productie opzienbarend.

Het geologisch pad herwaardeert de resten en geeft de site zijn terechte plaats terug in de geschiedenis, de geologische en de mineralogische context van zijn omgeving. Een deel van dit ondergronds gangenstelsel is sinds enkele jaren opengesteld voor het publiek. Vijftig meter onder het aardoppervlak kunt u zich een goed beeld vormen van de moeilijke werkomstandigheden van de koperontginner.


Een rondleiding met een gids van de vereniging  "Guides des Ardennes"  bestaat uit:

 • Museum: informeert over de geologie van de omgeving, de geschiedenis van de mijn, de verschillende afbouwperiodes.
 • Het thematische wandelpad met informatieborden.
 • Bezoek aan de ondergrondse galerijen.

Praktische informatie


Prijzen:   Volwassenen                         7,5 € / persoon

                 Kinderen                                3,5 € / persoon

                 Kinderen t/m 5 jaar             gratis toegang

 

Het ondergrondse gangenstelsel  is geopend van Pasen tot eind oktober


Duur rondleiding: 2 - 3 uur


Adres: Kopermijnmuseum 

             Rue Principale 5A

             L-9463 Stolzembourg

Wandelen in de buurt van haus BuylBergh

Haus BuylBergh is gelegen in een klein, idyllisch Eifeldorpje op een hoogte van 520m. In de prachtige omringende natuur is het heerlijk om te wandelen. Het natuurwandelpark delux, in de wijde omgeving, bestaat uit 23 rondwandelingen in de natuurparken Noord- en Zuid-Eifel en de natuurparken Our en Mëllerdal in Luxemburg.

Op een 10 – 15 tal minuten rijden vind je een vijftal zeer goed uitgestippelde en aangeduide wandelingen. 

 

 • De eifelgoldroute ofwel de Heidebrem van het Irsental (20 km) ***
 • Het Irsenpfad of dal der bevers (12 km) **
 • Nat’Our route 1 of het drielandenpunt (13 km) *
 • Het devonpad (16 km) **
 • De Prümtalweg of wild en romantisch prümdal (12km) **

Wil je het graag avontuurlijker, kan je natuurlijk ook direct bij ons aan het huis vertrekken en met de aangeboden topografische kaart wandelen.


Wil je echt een unieke wandeling maken, kan je op een 40 tal minuten rijden, het prachtige Naturparkzentrum Teufelsschlucht bezoeken. 

De wandeling naar de duivelskloof (Teufelsschlucht) leid je naar de 28 meter diepe, naar de duivel persoonlijk genoemde canyon en is een van de vele kloven en ravijnen die samen het rotslandscha van het Ferschweiler Plateau uitmaken. De watervallen van de Irrel getuigen van de oerkracht van de natuur.


Volgende drie wandelingen zijn alvast de moeite waard.

 

 • De Felsenweg 2 (20 km )***

 • De Felsenweg 3 (25 km) ***

 • De Felsenweg 6 of de Teufelsschlucht (17 km)**(*)

 

In Ernzen bevindt zich ook het unieke Dino Park Teufelsschlucht.


Volgende wandelingen liggen op een 15- 30 minuten rijafstand met de wagen:

  • Het beek pad(14 km) *

 • Het Moore pad Schneifel (15 km) *

 • Nat’Our route 2 of het middendeel van het Ourdal (18 km) **

 • De Neuerburgweg (13 km)***

 

 • Het Schluchtenpad, de kloven in de Islek (14km) **

 • Het stuwmeer van de Prümtalroute (15 km) **

 • De Wallfährte Weidingen (19 km) ***

 • Nat’Our route 4 of Ourdal lus (17 km) ***

 • Nat’Our route 5 (12 km) ***

 • Nat’Our route 6 of het kammerwald (14 km) **

 

 

   

(* = gemakkelijk    -     ** = gemiddeld     -     *** = moeilijk)

Blijf je graag op de hoogte van het reilen en zeilen op BuylBergh, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden

Bel ons om te boeken


+49 6559 9004486

+49 170 5013648


+32 494233102

Follow Us

Haus BuylBergh

Prümer weg 1

54619 Stalbach - Lichtenborn

Deutschland


DE 309369473